De advocatuur en rechterlijke macht staan er niet om bekend mee te gaan met de tijd. Zo heet een vrouwelijke rechter bij het gerechtshof nog steeds Raadsheer. En gedurende de driejarige opleiding is de beginnende advocaat een ‘stagiair(e)’ die onder begeleiding staat van een ‘patroon’. Op de één of andere manier moet ik bij een stagiaire ook altijd denken aan Monica Lewinsky, de stagiaire van oud-president Bill Clinton.

Volgens de Van Dale is de patroon een beschermheer, beschermvrouwe van een stichting of iemand die aan het hoofd van een zaak staat. Daaruit volgt dat de patroon een bepaald gezag uitoefent en de meerdere is van de stagiair(e).

In de jaren dat ik patroon ben geweest van stagiaires, ook nu heb ik er één ‘onder mijn hoede’, voel ik mij niet de meerdere van de stagiaire maar werk ik met hem/haar samen en ben ik meer de coach of mentor dan de gezag uitoefenende patroon. Dat is ook wat de Nederlandse Orde van Advocaten probeert uit te dragen in de tweejaarlijks verplichte opleiding voor patroons.

Toen ik in 1990 als advocaat in Rotterdam begon was net de verplichte opleiding voor advocaat-stagiaires ingevoerd. Tot dan was de opleiding aan de nukken van de patroon overgelaten. Het is goed dat daar meer structuur in is gekomen. Ik had met mijn patroon nauwelijks contact als het ging om mijn opleiding. Ik kreeg bij een nieuwe zaak via de interne post een papieren dossier met daarin de stukken met het verzoek een adviesmemo te schrijven over de positie van de cliënt. Ook moet je lezen hoe ik voor mijn patroon mijn eerste pleidooi moest houden: https://bit.ly/3XKdfsH. Toen was er nog geen sprake van mentorschap zoals dat nu is.

Nu doen wij de zaken samen. Samen proberen wij het beste resultaat voor de cliënt te behalen; samen vieren wij het resultaat of samen incasseren wij het verlies. Ik geef feedback meteen als dat kan en nodig is en bespreek wat goed gaat en wat beter kan. Ook hoor ik het als iets in het dossier beter zou kunnen of beter had kunnen gaan. Bij elkaar binnenlopen is het devies.

De beginnend advocaat is dus in opleiding en de ‘patroon’ is zijn mentor. Dat sluit aan bij de werkelijkheid zoals die nu is en zoals die door de Nederlandse Orde van Advocaten wordt voorgestaan. Zullen wij daar dan ook de benaming op aanpassen?