Het komt niet vaak voor, eigenlijk nooit, dat je om 02.00 uur ’s nachts opstaat om naar je werk te gaan. Toch stonden op 10 oktober 2024 omstreeks dat tijdstip alle medewerkers van het kantoor Turnaround Advocaten naast hun bed. De dag van de lustrumreis, door sommigen aangemerkt als studiereis, was aangebroken. In alle vroegte stonden er twee taxi’s klaar om ons naar Schiphol te brengen, vanwaaruit we naar Bari (Italië) vlogen.

Goed gehumeurd werden wij ontvangen door Valentina, die zo vriendelijk was om ons bij aankomst te voorzien van een vers kopje espresso. Diezelfde espresso zouden we keihard nodig hebben, omdat de donderdag voor ons een echte werkdag zou zijn. Direct bij aankomst in het prachtige hotel Masseria Grieco werden wij aan het werk gezet. We moesten namelijk onze eigen Italiaanse lunch verzorgen. Onder toezicht van een drietal tuchtige signora’s werd er deeg gekneed alsof ons leven ervan afhing. Verborgen talenten werden ontdekt en tja, sommigen van ons zullen het kneden van pasta nooit leren. Gelukkig maakt eendracht macht en zaten we anderhalf uur later met z’n allen achter een voortreffelijke dish in een prachtige en zonnige omgeving. Een kantoorlunch vatbaar voor herhaling 😉.

Na alle inspanningen was het tijd om de omgeving te ontdekken. Onze reisleidster Valentina had gemeend dat een wijngaard hiervoor een goede locatie was. Uiteraard geheel begrijpelijk aangezien de insteek studiereis toch tot zijn recht moest komen. De streek Puglia staat immers bekend om haar Primotivo wijn. Na een uitvoerige uitleg over de omgeving, de druif en het proces van het maken van wijn, was het onze beurt om het geleerde in de praktijk te brengen. Verschillende wijnen werden bestudeerd en geproefd. Meesterlijk slaagden wij allen voor de test en mochten we de behaalde studiepunten in onze zak steken. Na een bezoek aan de beroemde Trulli-stad Alberobello konden wij met een voldaan gevoel naar ons ‘buitenverblijf’ om aldaar van een eenvoudig edoch voedzaam diner te genieten. Met een uitvoerige evaluatie van onze productieve dag keerden we moe en voldaan naar ons bed.

De tweede werkdag in Italia begon met een aangenaam ontbijt. Anders dan gebruikelijk werden de koffies en cappuccino’s voor ons klaargemaakt. Al gauw klonken er geluiden om deze wijze van koffie halen ook door te voeren in Best/Utrecht.

Even later bevonden wij ons in de bus samen met ‘Danny’s Autopaleis’ onderweg naar de kaasboerderij. Hier stond ons een rondleiding te wachten onder het toeziend oog van eigenaar Joseph. Het gehele proces van het voeden van de koeien, het melken en het verwerken van de melk, werd ons uit de doeken gedaan. Vervolgens leerden we eigenhandig mozzarella focaccia te produceren. Na deze leerzame en uiterst productieve ochtend was het dan toch echt even tijd om te ontspannen. In het zonnetje kon men zich even onthaasten door samen met een Limoncello Spritz een duik te nemen in het zwembad. Deze geheel naar eigen inzicht in te vullen vrijdagmiddaglunch beviel menig kantoorgenoot uitstekend. Het was in ieder geval weer een keer iets anders dan een rondje om de pingpong tafel!

Goed uitgerust maakten we ons op voor een tochtje varen op een catamaran. We waren de haven nog niet uit of de eerste grote golven kwamen ons tegemoet. Dit zorgde voor enkele bleke gezichtjes. Omdat wij als kantoor uiterst flexibel zijn, besloten we rustig vaarwater op te zoeken en onszelf te vermaken op het achterdek met muziekbingo. Met koptelefoons op en uitstekende nummers geserveerd door Valentina, werd er gehost op ‘Engelbewaarder’ en de meest soepele moves werden ten tonele gebracht op Staying Alive van de Bee Gees. Uiteraard kon het lijflied van onze Jaap, I’m sexy and I know it, niet ontbreken en scoorden we punten bij de toeschouwers op de kade. Turnaround Advocaten was er en werd gezien.

Na al het gefeest was het tijd voor kantoorbonding. In de betoverende stad Ostuni genoten we na een klein aperitiefje in een idyllisch straatje van een veel te grote pizza. Er werden tranen gelachen, nieuwe kantoortermen geleerd en genoten van elkaars aanwezigheid. Een constatering werd gedaan: een groep van elf verschillende mensen en karakters kon het uitstekend met elkaar vinden. De basis van ons kantoor!

De volgende dag stond in het teken van de terugreis. Moe en voldaan kijken we terug op een erg gezellige en ‘leerzame’ studiereis van ons kantoor in Italië. ’t Was daar fantasties!